6 maanden toegang en binnen die periode onbeperkt terugkijken
 
    
    
  
Cursus desembrood
Wat een goede bakker onderscheidt, is deeggevoel. Niet alleen weten wanneer je vormt of het juiste moment kiest om te bakken, maar ook zien wanneer het deeg voldoende gekneed is, of de hydratatie klopt en je starter actief genoeg is.
Desem is het spel van ingrediënten en tijd. Met deze cursus leer je snel van elk brood dat je bakt—het brood geeft directe feedback, mits je weet waar je op let. Dat leer je niet uit een willekeurig internet recept: meel, kwaliteit en omstandigheden wisselen, en precies daar gaat het vaak mis.
In deze cursus vertalen we jaren bakkerij-ervaring bij Fort Negen naar korte, duidelijke videolessen. Je ziet in elke stap hoe wij deeg beoordelen, waarom een techniek werkt en hoe je dat thuis toepast. Je leert kruim lezen om gericht bij te sturen, en je kunt alles onbeperkt terugkijken—zodat je in je eigen ritme stevig deeggevoel opbouwt.
Elk brood een succes
- 
Consistente broden, thuis: je stuurt op tijd, temperatuur, hydratatie en spanning 
- 
Lees wat je deeg vertelt: structuur, rek en rijzen worden je kompas 
- 
Fouten snel fixen: oorzaak → gevolg → volgende ronde beter 
- 
Meer plezier & ritme: bakken met vertrouwen, minder verspilling 
De cursus desembrood krijg je gratis bij een jaar community!
Een jaar lang geïnspireerd worden, nieuwe recepten ontvangen én elke maand een live Q&A om jouw meest prangende bakvragen te stellen.
Wil je eindelijk het perfecte brood in je eigen oven kunnen bakken?
Begrijp je deeg. Stuur op resultaat. Haal elke week beter brood uit je oven.
- 
Je weet waarom autolyse je brood verbetert. 
- 
Welke invloed temperatuur, tijd en inoculatie hebben op jouw fermentatie. 
- 
Je kunt je deeg versterken met vouwen voor de mooiste broden. 
- 
Na deze cursus weet je wat er gebeurt tijdens fermentatie en hoe jij brood kunt bakken dat bij jouw smaak en tijd past. 
Dit is wat je krijgt
- 
Videolessen on-demand, 6 maanden toegang 
- 
Recepten van de meest verkochte broden van Fort Negen, met duidelijke instructies 
- 
(Optioneel) Toegang tot de community, waar je vragen kunt stellen, meedoet met challenges en er elke maand een live Q&A is.* 
 * Eerste maand gratis, daarna €12/mnd
De cursus desembrood bestaat uit 6 modules
 
    
    
  
MODULE 1
Wat is desembrood?
Waarom bakken wij het liefst met desem? In deze module maken we kennis met de natuurlijke manier van bakken.
- Wat maakt desembrood beter verteerbaar
- Hoe het komt dat desembrood langer vers blijft
- De scheikundige processen in natuurlijk desembrood
Deze module leert je wat de voordelen van desembrood zijn. Maarten vertelt hoe hij startte met desembrood en we duiken heel even de diepte in over de processen in het deeg.
 
    
    
  
MODULE 2
Je starter maken en onderhouden
Goed brood begint met een actieve desemstarter.
- Je maakt je eigen starter in 5 dagen!
- Je weet hoe je je starter onderhoudt, ook als je even niet bakt.
- Je herkent wanneer jouw starter klaar is om mee te bakken.
Na deze module heb jij een actieve starter en kan je starten met desebrood maken.
 
    
    
  
MODULE 3 & 4
Deeg maken & bulkfermentatie
Het echte werk! We gaan aan de slag. Van autolyse, naar mengen en kneden. Je deeg gaat fermenteren.
- Je weet waarom autolyse je brood verbeterd.
- Welke invloed temperatuur, tijd en innoculatie hebben op jouw fermentatie.
- Je kan je deeg versterken met vouwen voor de mooiste broden uit je oven.
We duiken de diepte in, maar houden het ook lekker praktisch. Na deze module weet je wat er gebeurd tijdens fermentatie en hoe jij brood kan bakken, wat bij jouw smaak en tijd past.
 
    
    
  
MODULE 4 & 5
Voorvormen, vormen en bakken
We gaan de degen opmaken. We portioneren, gaan voorvormen en vormen.
- We laten verschillende manieren van vormen zien, van klassiek tot de technieken uit onze bakkerij.
- Jouw handen blijven niet meer aan het deeg plakken.
- Je herkent wanneer jouw brood voldoende rijstijd heeft gehad.
Je leert je deeg steeds beter lezen aan de hand van duidelijke voorbeelden in onze video's.
Maarten van
Fort Negen
De liefde voor brood kreeg Maarten met de paplepel ingegoten van zijn ouders en oma die wekelijks bakten. Na een kort corporate avontuur besloot hij het roer om te gooien en ging hij 3,5 jaar op pad langs boerderijen en bakkerijen (in Australië, Frankrijk en Italië). Hij leerde bij boeren die zelf graan verbouwden en maalden en bakte vooral in houtgestookte ovens. Die reis vormde het fundament van Fort Negen.
Al jaren geeft Maarten het ambacht door, door stages aan te bieden bij Fort Negen omdat hij ook zo heeft geleerd. Hij daagt je uit, stelt de juiste vragen en moedigt je aan altijd beter te bakken. Bij Fort Negen is er niet 1 manier de juiste, maar word je uitgedaagd je eigen smaak en gevoel te ontwikkelen. En dat is precies waar het in zijn cursussen om gaat. Blijven leren, experimenteren en kennis delen. Zo groeit niet alleen het brood, maar vooral de bakker.
 
    
    
  
