6 maanden toegang — binnen die periode onbeperkt terugkijken
Cursus croissants
Croissants vragen deeg- én botergevoel: zien of je deeg genoeg kracht heeft, je boter verwerkbaar is en je laagjes gelijkmatig worden. Het is het spel van temperatuur, textuur en timing. Omdat het proces kort is, zie je direct het effect in de laagjes, volume en kruim, mits je weet waar je naar kijkt.
Je bouwt stap voor stap het intuïtieve deeg- en botergevoel op waardoor elke batch zichtbaar beter wordt.
In deze cursus vertalen we jaren bakkerij-ervaring bij Fort Negen naar korte, duidelijke videolessen die het waarom achter elke stap laten zien, zodat jij thuis constante laagjes maakt.
Resultaten die je proeft én ziet
-
Constante laagjes & open kruim: Je stuurt bewust op temperatuur, deegspanning en boterplasticiteit voor dat mooie “honeycomb”-patroon en knapperige laagjes.
-
Goudbruin zonder lekken: De juiste rijs temperatuur en ovenstrategie leveren croissants met volume, knapperige korst en boter die in de croissants blijven.
-
Snel verbeteren: Herken direct de oorzaken van compacte croissants, ingestort deeg, of uitlopende boter en voorkom het bij je volgende recept.
-
Ritme dat past in je week: Slimme koel- en rijsschema’s zodat je ’s ochtends verse croissants bakt zonder nachtwerk.
Wil je eindelijk het geheim van een perfecte croissant weten?
Begrijp je deeg én boter. Stuur op resultaat. Haal elke week betere croissants uit je oven.
-
Je weet hoe boterkeuze en -plasticiteit, deegkracht en dikte je laagjes en volume bepalen.
-
Je begrijpt welke invloed temperatuur, rusttijden en het vouwschema hebben op laminatie, volume en de laagjes.
-
Je rolt en vormt met de juiste spanning—voor strakke punten, gelijkmatige laagjes en een knapperige korst (zonder lekken).
-
Na deze cursus herken je wat er gebeurt tijdens lamineren, rijzen en bakken en kan je verschillende soorten croissants maken (naturel, chocolade, kaneel, kaas, koffiebroodjes en amandelcroissants).
Dit is wat je krijgt
-
Videolessen on-demand, 6 maanden toegang en onbeperkt terugkijken
-
Hét recept van de Fort Negen croissant en 5 recepten voor varianten van de croissant.
-
(Optioneel) Toegang tot de community met waar je vragen kunt stellen, meedoet met challenges en er elke maand een live Q&A is*
* Eerste maand gratis, daarna €12/mnd
De croissant cursus krijg je gratis bij ons jaar membership!
Een jaar lang geïnspireerd worden, nieuwe recepten ontvangen én elke maand een live Q&A om jouw meest prangende bakvragen te stellen.
De croissant cursus bestaat uit 6 modules
MODULE 1
Croissant deeg maken
Het deeg van de croissant, geeft de luchtige structuur.
- Wat voor ingrediënten gebruiken we
- Hoe zorgen we voor een sterk deeg
- Hoe zie je of een deeg voldoende gekneed is
Deze module leert je het begin van een geweldige croissant, het deeg maken.
MODULE 2
Lamineren
Het geheim van de bakker, hoe lamineer je croissant deeg.
- Hoe kies je de juiste boter voor jouw deeg
- Welke toerschema gebruiken we voor onze croissants
- De beste technieken om je boter en deeg met gemak uit te rollen
Na deze module kan jij prachtige laagjes creëren om heerlijk boterige croissants te bakken.
MODULE 3
Croissants vormen
Na het lamineren kunnen we van het deeg verschillende soorten croissants vormen.
- Hoe snijd je het deeg voor croissants op maat
- Op welke manier rol je de perfecte croissant
- Hoe maak je van hetzelfde deeg heerlijke alternatieven (pain au chocolat, kaneelcroissant, koffiebroodje)
Het eerste resultaat, prachtig gevormde croissants. En je krijgt het recept voor 3 heerlijke varianten.
MODULE 4
Rijzen en bakken
Voordat we de croissants kunnen bakken, moeten ze eerst rijzen om te komen tot heerlijk luchtig deeg.
- Hoe creëer je een rijskast in je thuisoven
- Het tijdschema om 's ochtends verse croissants te bakken, zonder nachtwerk
- Wanneer is jouw croissant gaar en krokant
Hierna, hoef je ze alleen nog op te eten!
MODULE 5
Vulling en restverwerking
Wat te doen als je croissants of croissant deeg over hebt? Niet weggooien natuurlijk
- Je krijgt het recept voor heerlijke amandelcroissants
- We leren je een crème patisserie te maken, met oneindig veel variaties
- En een leuk recept voor monkeybread
Maarten van
Fort Negen
De liefde voor brood kreeg Maarten met de paplepel ingegoten van zijn ouders en oma die wekelijks bakten. Na een kort corporate avontuur besloot hij het roer om te gooien en ging hij 3,5 jaar op pad langs boerderijen en bakkerijen (in Australië, Frankrijk en Italië). Hij leerde bij boeren die zelf graan verbouwden en maalden en bakte vooral in houtgestookte ovens. Die reis vormde het fundament van Fort Negen.
Al jaren geeft Maarten het ambacht door, door stages aan te bieden bij Fort Negen omdat hij ook zo heeft geleerd. Hij daagt je uit, stelt de juiste vragen en moedigt je aan altijd beter te bakken. Bij Fort Negen is er niet 1 manier de juiste, maar word je uitgedaagd je eigen smaak en gevoel te ontwikkelen. En dat is precies waar het in zijn cursussen om gaat. Blijven leren, experimenteren en kennis delen. Zo groeit niet alleen het brood, maar vooral de bakker.